Pădurea Letea-Destinatia perfecta pentru excursii scurte în Delta Dunarii 2022

Pădurea Letea este una din cele mai solicitate excursii in Delta Dunarii pe care le oferim turistilor nostrii datorită istoricului ei, culturii locale de aici și datorită altor elemente la care nu te aștepți, precum calendarul cu ceapă.

Află mai multe despre acest obiectiv turistic mai jos, și foloseste tabelul de continut dacă vrei să sari la o anumită sectiune din articol.

Pădurea Letea este cel mai exotic loc din Romania (a spus-o Adevarul.ro)

Letea reprezintă mai mult decât caii săi sălbatici despre care o să scriem mai multe mai jos, și în acest ghid complet o să aflii tot ce trebuie să știi despre acest colț de rai !

Hai să începem!

Cai salbatici alergand liberi prin Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii
Cai salbatici alergand liberi prin Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii

Scurt istoric despre locuitorii din Satul Letea

 Vechiul nume al satului Letea este Nedilchioi (conform Cizer, Laura-Diana (2012), Toponimia judeţului Tulcea: consideraţii sincronice şi diacronice, Google Books, ISBN 9789731663098)

 Satul Letea a fost creat de refugiati politici din zona Ucrainei, din Imperiul Rus, în timpul împărătesei Ecaterina cea Mare, de frica oștirilor sale represive.

Locuitorii actuali ai satului Letea sunt urmași ai acestor refugiați ucrainieni.

Colonizarea zonei cu populație de origine slavă s-a făcut în mai multe etape.

Cazacii zaporojeni s-au refugiat în locurile virgine din Delta Dunării după bătălia de la Poltava, din anul 1709, când ţarul Petru cel Mare a câştigat lupta împotriva lui Carol al XII-lea al Suediei şi a început represaliile împotriva celor care au fost de partea regelui scandinav şi care ceruseră eliberarea Ucrainei

Al doilea val de refugiați ajunge în zonă după anul 1775, când țarina Ecaterina cea Mare (Ecaterina a II-a a Rusiei) desființează oastea ucraineană cu centrul la Zaporojia.

Asadar, la mijlocul secolului al XIX-lea, 770 de familii, haholii – circa 1.000 de familii ajung în Delta Dunării, zonă asemănătoare ca peisaj și bogăție piscicolă cu cea natală.

Denumirea cazacilor zaporojeni este de „haholi”,adică ucraineni din Austro-Ungaria, au venit pe insulă cu obiceiurile lor cu tot, deoarece zona grindului Letea seamănă foarte mult cu reginea natală, Niprul.

Ce limba vorbesc locuitorii din satul Letea?

Limba vorbită este ucraineană amestecată cu multe cuvinte de diferite origini (română, turcă, greacă, rusă).

Locuitorii din Letea se declară de origine ruso-ucraineană, diferită de a rușilor lipoveni. Locuitorii satului Letea se simt ofensați în cazul asocierii lor cu lipovenii din satele vecine Periprava, Sfiștofca, Mila 23 sau cu moldovenii din satul vecin C.A. Rosetti.

Ucrainenii din Letea sunt oameni primitori

In fiecare lună sunt mii de turisti veniti in excursii in Delta Dunarii ce aleg să descopere Pădurea Letea, iar asta reprezintă o sursă de venit importantă pentru sătenii din Letea.

De aceea, turistii sunt ospătați cu tot ce au mai bun sătenii, care îi plimbă cu căruța prin pădure și le oferă o experiență memorabilă, plină de povești și peisaje frumoase. 

Un lucru special făcut de sătenii din Letea pentru turiști este ca să îi primească cu muzică tradițională ucraineană, astfel că excursiile in Delta Dunării vor rămâne în sufletele lor. 

Casa traditionala din Satul letea-Informatii si imagini din Pădurea Letea Delta Dunarii
Casa traditionala din Satul letea-Informatii si imagini din Pădurea Letea Delta Dunarii

Mâncăruri tradiționale ucrainene la Letea

In satul Letea sunt mai multe locatii unde poți mânca feluri tradiționale ucrainiene. Un restaurant amenajat tradițional , ca un foișor, cu acoperiș din stuf și lemne vopsite în albastru, astfel încât nimeni să nu uite că se află în Delta Dunării poate fi locul unde mănânci cea mai bună mâncare de peste .

Un astfel de restaurant este Restaurantul în Aer Liber Nearchus NauticTour.

Am hotărât să oferim experiența culinară autentică turiștilor la sfârșitul unei excursii in Delta Dunarii,

Este echipat cu tot ce ai nevoie să ai o vacantă în Delta Dunarii de nota 10, iar mâncarea tradițională de aici este motivul pentru care turiștii noștrii se întorc an de an alături de noi. Pentru mai multe informatii, telefonul nostru este  0760 474 738

Fish prepared in the only open space restaurant in the Danube Delta
Mancarea de la Asezamantul Pescaresc Nearchus NauticTour

Informatii despre Satul Letea si Pădurea letea

Obiceiuri și tradiții in satul Letea (Pădurea Letea)

Alexandru Chiselev, muzeograf la Muzeul de Etnografie Tulcea, care a copilărit în Letea, ne vorbeşte despre tradiţiile haholilor din Letea.

Locuitorii din Letea numesc Duminica Floriilor „Verdna“ sau „Verba“, care înseamnă salcie, si exista o traditie ca și copii să se colinde cu aceste plante, spunând: „Erba biu, ne ia biu/ Ni daleco zahorame cotiţea jerhove iecico za name!“, (Salcia bate, nu eu/ Nu de departe, din munţi, se rostogoleşte oul roşu după noi!).

Aceasta fiind o referință la Pastele ce urmează, deoarece locuitorii din Letea sunt crestini ortodoxi de rit vechi.

Haholii  respectă calendarul rusesc iulian, însă locuitorii din Letea, deși haholi, folosesc ambele calendare, iulian și gregorian; implicit, și sărbătorile sunt aniversate de două ori.

Un alt obicei traditional doar în Letea este că pe 14 ianuarie ( Anul Nou la ei), când se sărbătorește Posivaiu (Semănatul), colindătorii aruncă cu boabe de porumb și grâu în curte și în grădină,  ca să fie belşug peste tot.

 După Anul Nou până la Bobotează, creştinii de rit vechi curăţau casa, deoarece se credea că se vor naşte viţeii cu stea în frunte. 

O alta informatie despre locuitorii din Letea este că aceștia foloseau salcia atunci când făceau baie în joia dinaintea Paștelui pentru ca să fie la fel de sănătoși și ca să scape de rele.

Locuitorii din Letea încep anul cu sărbătoarea “Ziua Moasei”

 Pe 13 ianuarie, ucrainenii din Letea sărbătoreau „Ziua babei“ sau a „moaşei“.

Asta înseamnă că femeile mergeau la moașa cu care au născut și îi aduceau daruri, precum colaci, material de cămaşă, de rochie, un bănuţ şi săpun. În schimb, baba se pregătea pentru masă cu răcituri, sarmale şi biscuiţi.

Unii locuitorii din Letea încă folosesc calendarul de ceapă!

Sătenii din Letea încă mai fac calendarul din foi de ceapă. O ceapă se taie în patru şi se aleg douăsprezece foi, corespunzătoare lunilor anului. Acestea sunt apoi aşezate pe o tavă. În fiecare foaie se pune puţină sare, iar apoi acest „calendar“ se lasă peste noapte la fereastră. Dimineaţa, se observă dacă sarea din foiţe s-a umezit sau a rămas uscată, prin analogie determinându-se prezenţa sau absenţa precipitaţiilor. 

Biserica din satul Letea-Informatii si imagini din Pădurea Letea Delta Dunarii

Ocupația principală a oamenilor din comunitate este pescuitul, ce le asigură hrana și reprezintă principala sursă de venit, deși ocazional se ocupă și de recultarea stufului.

Agricultura si cele 10 mori de vânt de lângă Rezervatia Letea

In trecut, persistând chiar până la colectivizare (1951),  principala ocupație pentru locuitorii satului Letea era agricultura, ce se axa pe legume și cereale dar chiar și pepeni sau plantații de pomi fructiferi puteau fi văzuti lângă pădurea Letea.Așadar, au existat 10 mori de vânt pentru măcinatul cerealelor cultivate local, mai ales în zona actualei amenajări piscicole Popina. 

Pădurea Letea- Informații despre cea mai nordică pădure subtropicală!

Am spus ca acest articol este un ghid complet despre Pădurea Letea, și ne ținem de cuvânt! 

Și în documentarea pentru acest articol am aflat că Pădurea Letea reprezintă cea mai veche rezervație naturală din România, reste o arie protejată de interes național  ce corespunde categoriei Ia IUCN (rezervație naturală strictă) și că este și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa!

Ea începe din nordul satului Letea și are o suprafață de 5246,8 ha[3], din care 2.825 ha intră în categoria zonelor strict protejate încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire.

Pădurea Letea face parte din rezervația ”Hasmacul Mare” din (Delta Dunarii)

Din 1938, Pădurea Letea este parte din rezervația naturală, în zona cunoscută sub numele de „Hasmacul Mare”. Această rezervatie are  500 de hectare.

Această pădure virgină este afectată de cei aproximativ 2000 de cai abandonați de localnici, despre care o să aflii mai jos și care au fost subiectul filmului documentar Caii sălbatici din Delta Dunării

 Ce informatii despre Pădurea Letea(Delta Dunarii) au uimit scriitorii ?

Ţinutul Deltei, despre care Mihail Sadoveanu spunea că „toate limbile au sunat aici“, este descris cu mult farmec de M.D. Ionescu: „În nicio parte a Europei nu găsim, pe o suprafaţă aşa de restrânsă, o varietate aşa de mare de terenuri, un climat aşa de curios şi de schimbător, de aci condiţiuni aşa de felurite de traiu – căci într-un fel trăiesce locuitorul din desfătătoarea vale a Taiţei, altfel lipoveanul din lagune şi cu totul altfel plugarul din câmpiile arse de soare ale Caraormerului – un mozaic mai împestriţat de popoare, fiecare cu datinele, eresurile şi deprinderile lui, un mai bogat material arheologic, un teren mai cutreierat de invazii şi mai călcat de răsboaie ca în Dobrogea“. 

Casa albastra traditionala din Satul letea Informatii si imagini din Padurea Letea Delta Dunarii
Casa albastra traditionala din Satul letea Informatii si imagini din Padurea Letea Delta DunariiDacă vreti excursii in Delta Dunarii, către Caraorman, Letea, Sf Gheorghe, Sulina sau alte obiective turistice din Delta Dunarii, nu ezitati ca sa ne contactati la 0760 474 738. Puteti beneficia de reduceri de grup, copii sub 10 ani au gratuitate și putem veni pentru grupuri de turisti chiar și în Tulcea ca să vă luăm.

Cum suntem localizați în față la Casa Teo Mahmudia, puteti sa ne sunati pentru un sejur complet in Delta Dunarii alături de noi, așa că nu ezitați să ne sunati la numarul de mai sus.

Revenind la frumusețea pădurii Letea, încă nu am apucat ca să vorbim despre caii sălbatici din Letea, o importantă atractie turistică din toate sejururile cu excursii in Delta Dunarii.

Letea, satul în care trăiesc mai mulți cai decât oameni

Primarul din satul Letea stie că sunt 326 de locuitori în sat, iar caii sălbăticiți din Pădurea Letea sunt peste 440, după spusele guvernatorului Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, alte surse spunând peste 2000.

Caii sălbatici din Pădurea Letea(Delta Dunarii) sunt o atractie unica in Europa

Da, ai citit bine! Delta Dunarii este gazda a mii de turiști ce vin lună de lună să vadă caii sălbatici din Letea deoarece este singura de acest fel. Nu degeaba strămoșii locuitorilor numeau Letea drept Colt de Rai.

Galerie cu imagini Pădurea Letea( Delta Dunării)

In această parte a articolului vei putea admira frumusețea naturii in aceste imagini cu Pădurea Letea dar și cu satul cu acelasi nume aflat în Delta Dunarii.

Trasee Delta Dunarii din Mahmudia, judetul Tulcea

O informatie importanta despre Letea este faptul că aceste case NU sunt făcute cu chirpici!

în satul Letea, nisipul se găsește în cantități mai mari decât pământul, așa că localnicii au fost nevoiți să folosească alte materiale de constructie.

De aceea, locuințele din satul Letea folosesc lemnul pentru structura de rezistență, fie ele stejar sau salcâm. 

Acoperișul pentru aceste case este realizat cu împletitură de stuf, care este foarte bine presat și este aplicat cu generozitate, iar aceste 2 lucruri conduc la un grad foarte bun de izolare termică, adică țin căldura în casa !

Acoperis de stuf Informatii si imagini despre padurea Letea din Delta Dunarii
Acoperis de stuf – Informatii si imagini despre pădurea Letea din Delta Dunarii

Caii de la Letea, o atracție diferită pentru turiștii ce aleg o  vacanta în Delta Dunării

Caii de la Letea reprezintă una din cele mai frumoase exemple de natură liberă.

Turiștii ce aleg vacante in Delta Dunarii primesc informatii contradictorii despre acesti cai sălbatici, fie că au fost domesticiti sau au fost mereu sălbatici, fie că au fost abandonați în perioada comunistă. Caii din Pădurea Letea sunt cai sălbăticiți.

Caii din Pădurea Letea sunt cai sălbăticiți, chiar dacă nu au existat teste genetice ca să se observe stiințific diferența la nivelul cromozomilor

Cai salbatici alergand liberi prin Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii
Cai salbatici alergand liberi prin Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii

Care e diferența, pe scurt, intre caii sălbăticiți, cei domestici și cei sălbatici?

”Din punct de vedere genetic sunt 3 feluri de cai pe această planetă.

Sunt cei sălbatici, care erau în pericol de a dispărea, dar s-au mai găsit câteva exemplare Przewalski într-o grădină zoologică din Cehia prin 1910.

Astfel s-a repopulat Mongolia cu cai sălbatici și acum sunt în jur de 500 de cai.

Cai salbatici cu manzi alergand liberi prin Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii
Cai salbatici cu manzi alergand liberi prin Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii

Diferența la nivel genetică este că caii sălbatici au 64 de cromozomi, iar cei domesticiti au doar 62.

Ultima varianta de cai, adică caii sălbăticiți din Pădurea Letea  sunt cai ce au avut strămoși domestici, iar în această categorie exista mustangii din America, Bramby din Australia, Conic din Spania.

Sunt 500 de caii sălbatici din Letea (2022)

Turistii ce aleg să descopere frumusețea Pădurii Letea utilizând un traseu mai lung sunt mai probabili ca să îi vadă cum pasc relaxați sau cum se joacă pe pajiștile de lângă Pădurea Letea.

Cai salbatici alergand liberi Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii
Cai salbatici alergand liberi Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii

De adiministrarea cailor sălbatici din Pădurea Letea se ocupă Asociația ARCA, care a făcut și numărătoarea de mai sus.

Acesti cai sălbatici au o viață de vreo 12 ani și au noroc din punct de vedere al numerelor, numărul armăsarilor sălbatici fiind apropiat cu al iepelor. 

Ai cui sunt acesti cai salbatici din Letea?

Numărul acestor cai sălbatici dar și cui apartin depind de cine esti. Adică, oficial, acesti cai sălbatici sunt ai nimănui, ca să scape de amenzile acordate proprietarilor de animale ce pășunează în păduri.

Însă daca apare un abator care dorește să îi folosească pentru carne, deodată apar proprietari, deoarece abatorul are bani de dat.

Pădurea Letea NU este singura zonă cu cai sălbatici/sălbăticiți

manzi de cai salbatici din Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii
manzi de cai salbatici din Padurea Letea Informatii si imagini din Delta Dunarii

Da, ai citit bine! 

Pădurea Letea nu este singura zonă din Delta Dunarii unde există cai sălbatici, dar este adevărat că cei mai multi se află în zona grindului Letea.

Între localnici,  locația acestor cai sălbatici este la zonele ”câmpul nemților” și în bazinele dinspre est, în funcție de sezon.

Acest lucru se întâmplă deoarece locuitorii satului planteaza lucernă în aceea zonă unde se afla niște bazine secate din perioada comunistă,  și după recoltare caii sălbatici dau atacul, apoi se refugiază în pădurea dintre Cardon și Letea.

Un alt loc unde mai există cai sălbatici in Delta Dunării este la Pădurea Caraorman, care este de asemenea un obiectiv turistic important din Delta Dunarii despre care am scris AICI și pentru care oferim excursii cu barcile noastre de agrement.

Caii sălbatici din Pădurea Letea sunt acolo de secole!

Este posibil să te surprindă acest lucru, dar până și Dimitrie Cantemir scria în  ”Descriptio Moldaviae”, la începutul secolului al XVIII-lea despre hergheliile de cai sălbatici ce cutreierau din vremuri străvechi sudul Moldovei și Delta Dunării.

De aceea nu am spus direct dacă sunt cai sălbatici sau cai sălbăticiți în Letea, deoarece adevărul este complicat.

Un alt elemente relevant despre istoricul acestor cai sălbatici este că în perioada comunistă, datorită lipsurilor dar și datorită unei anemii ce afecta animalele, mulți locuitori au scapat de caii lor, alungându-i, și astfel contribuind la sălbăticirea lor.

O altă informatie importantă despre acești cai sălbatici din Pădurea Letea este faptul că tătarii, care au cucerit zone imense( cum se poate vedea mai jos), erau foarte interesati de aceti cai și s-au chinuit mult ca să ii domesticească.

GoldenHorde1300- hoarda de aur mongola folosea cai salbatici din Delta Dunarii-

Sursa-Wikipedia

 Dimitrie Cantemir povesteste (despre prima migrație tătărească din sec. al XIII-lea) că acesti cai sălbatici ce au cutreierat sudul Moldovei și Delta Dunării erau foarte căutati de către tătarii/mongolii din Hoarda de Aur, deoarece acesti cai erau mici și iuti, perfecți pentru tipul de război de atunci.

De asemenea, multi cai sălbăticiți sunt și rezultatul războaielor dintre Tările Române și Imperiul Otoman. Turcii se deplasau doar călare, și atunci când pierdeau armatele în fața românilor unii cai erau lăsați liberi.

Apoi, au venit rusii! 

Datorită trăsăturilor lor, acești cai sălbatici din Pădurea Letea erau doriți de bogătașii ruși pentru împerecherea lor cu iepele lor arăboaice.

Și după ruși, a venit comunismul lor și în Delta Dunării, și caii din Letea au scapat de a fi omorâți datorită faptului că Letea este o rezervație foarte întinsă (500 de hectare). După 90, cei ce nu au vrut caii i-au lăsat liberi, și așa s-a mărit numărul cailor sălbatici din Letea.

Acum că ați aflat despre caii din Pădurea Letea, vă invităm să ne sunati la  0760 474 738. pentru a afla toate informatiile de care aveti nevoie pentru o excursie in Delta Dunarii de neuitat!

Trasee Nautica Tour Plimbari cu barca in Delta Dunarii
Trasee Nautica Tour Plimbari cu barca in Delta Dunarii

Trasee Delta Dunarii din Mahmudia, judetul Tulcea

Nu uita de asemenea ca sa arunci o privire și asupra articolelor despre alte obiective turistice pe care le poti vizita in vacanta ta in Delta, pe care le găsesti mai jos.

0760 474 738
Translate »