Rezervatia “Padurea Babadag – Codru”

Descoperă tot ce este de stiut despre Rezervatia “Padurea Babadag – Codru”, unul din obiectivele turistice din Dobrogea, ce NU este inclus in TOP 11 obiective turistice de neratat!

Situată în zona Podișului Babadag, din orașul Babadag, județul Tulcea, Pădurea ‘’Babadag-Codru’’ este cunoscută drept una dintre cele mai reprezentative arii protejate din ţară.

Rezervatia “Padurea Babadag – Codru”

Rezervatia naturala “Padurea Babadag – Codru”

Arie protejată, inclusă în patrimoniul UNESCO Situată pe un platou cu versanți cu altitudini maxime de 120 metri, rezervația naturală adăpostește, conservă și protejează arbori seculari, specii de orhidee amenințate cu dispariția, precum și specii de reptile și păsări, ocrotite pe plan internațional.

Pădurea ‘’Babadag-Codru’’ este o arie protejată de interes național, implicit rezervație naturală de tip forestier și floristic. Aceasta se află în sudul rezervației botanice ‘’Korum Tarla’’, pe teritoriul sudic al orașului Babadag, reprezentând o zonă de mare interes științific și ecologic.

Concentrații de specii amenințate cu dispariția Răsfățată pe o suprafață de 524,60 hectare, rezervația naturală, inclusă în Parcul Național Delta Dunării, prezintă o floră constituită din arboret, în care reprezentative sunt speciile de stejar (brumăriu și pufos), tei argintiu, mojdrean și cărpiniță.

Carpinita Carpinus orientalis
Carpinita Carpinus orientalis

Afla mai multe si aici

padurea babadag un obiectiv turistic din Dobrogea
padurea babadag un obiectiv turistic din Dobrogea

În Dobrogea, precum şi la nivel naţional, rezervaţia prezintă, raportat la suprafaţă, una dintre cele mai mari concentraţii de specii ameninţate cu dispariţia, între care se remarcă, în primul rând, numeroasele specii de orhidee, reunite pe o arie redusă.

Prin constituirea rezervaţiei se urmăreşte, între altele, şi conservarea unor asociaţii forestiere specifice Dobrogei ce nu mai apar în alte arii protejate. Acestea reprezintă în special arborete de vârste înaintate, majoritatea peste 100 de ani, cu o structură nederivată, apropiată de cea a pădurilor naturale primare din Dobrogea. Acestea reprezintă totodată şi unele dintre ultimele arborete de vârste înaintate din Dobrogea. Vegetaţia ierboasă este reprezentată prin 6 cenotaxoni, din care unul este endemic iar patru sunt consideraţi a fi reprezentaţi în Dobrogea prin asociaţii regionale specifice regiunii. Pajiştile de cimbrişor (asociaţia Agropyro brandzae-Thymetum zygioidi) este considerată  endemică pentru Dobrogea. Pajiştile de negară, sadina, păiuş stepic, (asocaţiile Stipetum capillataeThymio pannonici-Chrysopogonetum grylliStipo ucrainicae – Festucetum valesiacae), constituie asociaţii regionale specifice Dobrogei. Împreună cu pajiştile de pir crestat (asociaţia Agropyretum pectiniformae), aceşti trei cenotaxoni sunt reprezentativi pentru vegetaţia de stepă de loess primară.

Vegetaţia lemnoasă este caracterizată prin prezenţa unei asociaţii arbustive având un caracter regional, respectiv a şapte cenotaxoni forestieri, din care doi sunt consideraţi endemici – şleaul dobrogean de culme şi şleaul cu stejar brumăriu, restul fiind rari la nivel naţional.

sursa: Consiliul Judetean Tulcea care citeaza lucrarea „Dobrogea şi Delta Dunării – conservarea florei şi habitatelor” (Petrescu, M. 2007), disponibilă la Centrul Muzeal Eco-Turistic „Delta Dunării” Tulcea, Str. 14 Noiembrie, nr.1.

Monumentul Independentei este unul din cele mai importante obiective turistice din Tulcea si din regiunea Dobrogea.

Nu uita sa arunci o privire si pe Top 11 obiective din Dobrogea.

Hai să afli mai multe despre acest obiectiv in acest articol despre noutatile blogului nostrru despre excursii in Delta Dunarii !

Stiai aceasta traditie din Dobrogea?

Dacă nu, află mai multe despre traditiile din Romania aici!

Si hai sa vezi mai multe despre excursiile noastre in Delta Dunarii + Ce obiective nu trebuie să le ratezi AICI !

Ce crezi despre aceste informatii ? Apropo, te invităm să citești și despre Catedrala ortodoxă „Sf. Nicolae” din Tulcea

barca NauticTour cu turisti admirand natura verde in Excursii in Delta Dunarii
barca NauticTour cu turisti admirand natura verde in Excursii in Delta Dunarii

Ai de gând să o vizitezi atunci când o să vii cu noi să degusti adevăratele rețete unice precum Storceagul din Restaurantul nostru in aer liber, după o excursie în Deltă?

Storceag de peste cu lemne facut in aer liber de echipa de excursii delta nearchus NauticTour mahmudia 3
Storceag de peste cu lemne facut in aer liber de echipa de excursii delta nearchus NauticTour mahmudia 3

Noi te așteptăm! Numărul nostru dacă ai nelămuri este mereu deschis, mai ales pe WhatsApp comunicăm mult – +40 (760) 474 738

0760 474 738
Translate »