Storceag-Adevarata Reteta?, DIRECT de la Sf. Gheorghe, Delta Dunarii?

Storceag/Storceag de sturion?- Vrei sa aflii adevărata rețetă, de la bucătarii din Delta Dunarii? Află rețeta de storceag de la echipa Nearchus!

Dacă nu vrei să aflii mai multe despre storceag, și vrei să sari direct la retetă, foloseste cuprinsul acestui articol:

Cuprins articol – Reteta de Storceag
  1. Ce este Storceag-ul?
  2. Ce tip de pește putem folosi la această ciorbă pescarească de la Sfântu Gheorghe?
  3. Ce pești intră în familia sturionului și pot fi folosiți la prepararea storceagului?
  4. Sipul (Acipenser sturio)-Sturionul dispărut
  5. Sipul si viza sunt din păcate trecute pe lista de dispăruți atât în Marea Neagră, cât și în Dunăre.
  6. ?Ingrediente necesare pentru prepararea storceagului:
  7. ?Etape preparare storceag
  8. Galerie cu storceag la restaurantul nostru din Delta Dunarii
  9. Cum se serveste ciorba de peste, storceag?
  10. Reteta de storceag reinterpretată de bucătari profesionisti

Ce este Storceag-ul?

Storceagul este o retetă traditională a artiștilor culinari din satul Letea , faimoasă pentru pădurea si caii sai salbatici.

Această retetă traditională de pește presupune prepararea sturionului specific, și această rețetă poate fi replicată de către tine în bucataria ta.

Inainte de asta, află cum se spune corect:

StorceaG sau StorceaC ?

Varianta corectă este cu G, storceag.

Curios de ce se numește storceag?

  • Haholi dar și rușii lipoveni numesc ”starceak” sturionii mici
  • Reteta autentică de storceag este opera haholilor (ucrainienilor) din Sf.Gheorghe, și este folosită pentru a crea o dependentă sănătoasă față de Delta Dunării în turisti.
  • Această masă poate fi savurată și de către turiștii noștrii după ce au terminat de admirat rezervatia Biosferei la Restaurantul nostru in Aer Liber.

Ce trebuie să știi pe scurt despre storceag

  • Storceagul nu e o ciorbă, nici supă, nici plachie.Este o experiență culinară autentică
  • E o masă de sine stătătoare. Este festinul zilnic al pescarilor din Sfântu Gheorghe,
  • De asemenea, haholii din Delta Dunarii numesc ”mârliță” știuca de dimensiuni reduse și crapul mic este denumit local ”ciortan”

Ce tip de pește putem folosi la această ciorbă pescarească de la Sfântu Gheorghe?

Reteta autentică de storceag presupune sturion.Atât.

  • Localnicii din Sfântu Gheorghe susțin că storceagul nu se poate face cu altceva în afara sturionului, dacă folosim altceva, numim și ciorba altfel.
  • Alt pește = Altă mâncare

Ce pești intră în familia sturionului și pot fi folosiți la prepararea storceagului?

  • Pescuitul de sturioni este interzis, deci vei alege din acvacultură unul din tipurile de mai jos:
  • In familia sturionului intra:

1. Morunul- Gigantul sturionilor

Morunul (Huso huso) este cel mai mare pește de apă dulce din lume. Cel mai mare morun prins vreodată cântărea 1.571 kg și atingea 7,2 metri lungime. Morunul trăiește foarte mult, iar femelele ajung la maturitate de abia la împlinirea vârstei de 15 ani. Indivizii pot trăi până la o vârstă de peste 100 de ani și pot fi încă prinși în zone în care accesul la locurile de reproducere a fost întrerupt.

Sursa- https://sturioni.wwf.ro/sturgeon/beluga-sturgeon/

Ai auzit de belugă?

  • In engleză, la morun i se spune Beluga
  • Morunul este cel mai mare peste de apă dulce din lume!
  • Morunii sunt singurii prădători autentici dintre sturionii de Dunăre- mănâncă chiar și păsări de apă!

Galerie cu imagini morun

Infografic despre acest tip de sturion:

Infografic morun huso sturion 640x452 1
Infografic morun huso sturion 640×452 1

2. Nisetrul-Cel mai rapid înotător din familia sturionilor

Nisetrul (Acipenser gueldenstaedtii) a fost odată cea mai răspândită specie de sturioni de Dunăre. Acesta migra în mod regulat chiar și până la Bratislava. Unii indivizi au fost observați și în Viena (la kilometrul 1.925) și Regensburg (kilometrul 2.381)

Sursa- https://sturioni.wwf.ro/sturgeon/russian-sturgeon/
  • Termenul stiintific pentru nisetru Acipenser guldenstaedti

Fun fact- Nisetrul este cunoscut în engleză drept ”Russian sturgeon”

Nisetrul si morunul sunt pești ce iarna în Marea Neagră, și vizitează Delta Dunării doar pentru depunerea faimoaselor icrelor negre

Ca sa poti retine mai usor intre aceste tipuri de sturion, este mai folositor să grupezi morunul prezentat anterior și nisetrul, deoarece reprezintă tipurile de sturion ce trăiesc în Marea Neagră și nu în Delta Dunării.

Dar hai să vezi cum arată acest tip de sturion, ca să nu iei altceva:

Galerie cu nisetru (sturionul rusesc)

Infografic despre acest tip de sturion:

Infografic Nisetru Sturgeons Infograph 05 RO 2 02 768x461 1
Infografic Nisetru Sturgeons Infograph 05 RO 2 02 768×461 1

3. Cega (Sterlet în engleză)-Sturionul de apă dulce

Cega (Acipenser ruthenus) trăiește exclusiv în ape dulci și, spre deosebire de alți sturioni, nu migrează din Marea Neagră. Exemplarele urmărite au migrat o distanță maximă pe Dunăre de puțin peste 300 km. În prezent, este cea mai răspândită specie de sturion din bazinul Dunării. Vârsta medie de reproducere a acestei specii este comparabil redusă, de aproximativ 8 ani. În Dunăre, această vârstă este și mai redusă, de aproximativ 7 ani. Se află pe lista speciilor vulnerabile.

Sursa: https://sturioni.wwf.ro/sturgeon/sterlet/

Curios ce trebuie să reții despre acest tip de sturion?

  • Dacă vrei să vezi cum arată o rețetă de storceag gătită de un profesionist, Adi Hadean a scris versiunea sa de storceag de peste mai jos. Continua să citești!
  • Termenul stiiintific pentru pentu cega este Acipenser ruthenus
  • Cega este singurul peste din familia sturionilor ce trăiește exclusiv în ape dulci și, spre deosebire de alți sturioni, nu migrează din Marea Neagră.

Galerie cu cega, un peste foarte bun pentru o retetă de storceag

Infografic despre acest tip de sturion:

Infografic cu cega sturion de apa dulce Sturgeons Infograph 05 RO 2 04 768x461 1
Infografic cu cega sturion de apa dulce Sturgeons Infograph 05 RO 2 04 768×461 1

Păstruga (Acipenser stellatus)- Alt soi de sturion ce poti folosi pentru prepararea storceagului

Păstruga (Acipenser stellatus) a fost întotdeauna rară pe Dunărea Mijlocie și Superioară, dar a ajuns și în câțiva afluenți precum râurile Prut, Tisa, Drava, Sava și Morava. Migrează primăvara și toamna. Masculii rămân în locurile de reproducere până la șase săptămâni, iar femelele doar 10-12 zile. Păstruga este considerată în pericol critic de dispariție.

Sursa: https://sturioni.wwf.ro/sturgeon/stellate-sturgeon/

Ce trebuie să știi despre acest tip de sturion folosit pentru prepararea storceagului?

  • Păstrugile nu se mai hrănesc atunci când încep să migreze. După ce și-au depus icrele, se reîntorc repede în mare, unde reîncep să se hrănească.
  • În 1990, în Marea Azov au fost găsiți 55.000 de sturioni morți din cauza poluării.
  • Masculii rămân în locurile de reproducere până la șase săptămâni, iar femelele doar 10-12 zile.

Galerie cu păstruga inainte să fie preparat 😀

Infografic despre acest tip de sturion:

Infografic pastruga sturion folosit pentru storceag Sturgeons Infograph 05 RO 2 03 768x461 1
Infografic pastruga sturion folosit pentru storceag Sturgeons Infograph 05 RO 2 03 768×461 1

Viza (Acipenser nudiventris)- Un alt sturion pe care îl poți folosi pentru storceac

Viza (Acipenser nudiventris) nu a fost niciodată prezentă în număr mare în bazinul Dunării. Ultima viză a fost capturată în Ungaria, în Dunărea Mijlocie. În România nu au fost înregistrate capturi de cel puțin 30-40 de ani. Vizele se află pe lista speciilor în pericol critic de dispariție și sunt considerate dispărute în România și Bulgaria.

Sursa – https://sturioni.wwf.ro/sturgeon/ship-sturgeon/

Ce trebuie sa stii despre acest tip de sturion:

  • Oficial, nu au mai fost documentate capturi de viză în ultimii 30 – 40 de ani.
  • Viza trăiește în mare, aproape de maluri și estuare. În ape dulci, preferă zonele adânci ale râurilor mari.
  • Viza își petrece cel puțin o parte a vieții în apă sărată, revenind în râuri pentru a se reproduce.

Imagini ca sa recunosti Viza si să nu iei alt peste pentru storceac/ storceag

Infografic despre acest tip de sturion:

viza sturion fantoma Sturgeons Infograph 05 RO 2 05 768x461 1
viza sturion fantoma Sturgeons Infograph 05 RO 2 05 768×461 1

Viza si cega sunt pești ce s-au adaptat la conditiile naturale și trăiesc și în apă dulce (Delta Dunarii)

Sipul (Acipenser sturio)-Sturionul dispărut

Șipul (Acipenser sturio) a fost întotdeauna cea mai rară specie de sturion din bazinul Mării Negre, iar prezența sa a fost documentată doar până la începutul secolului al XX-lea. Știm că această specie s-a reprodus în Dunărea Inferioară, deoarece în anii ’30 au fost descrise exemplare hibride cu alte specii de sturion de Dunăre. În prezent, este considerat specie în pericol critic de dispariție.

Sursa https://sturioni.wwf.ro/sturgeon/european-sturgeon/

De retinut :

  • Conform unei surse, ultima captură înregistrată de șip a avut loc în partea sârbă a Dunării, în 1954.
  • Șipul intră în fluvii în perioada ianuarie – octombrie, iar vârful migrației are loc de obicei în perioadele cu cote mari ale apelor din aprilie-mai.

Sipul si viza sunt din păcate trecute pe lista de dispăruți atât în Marea Neagră, cât și în Dunăre.

Acum că știm mai multe despre tipul de sturion pe care îl poți folosi, hai să aflii reteta tradițională folosită la Sfântul Gheorghe .

?Ingrediente necesare pentru prepararea storceagului:

  • un sturion mic, de aproximativ 1.5-2 kg
  • 4-6 cartofi medii
  • 2 cepe medii
  • 2 morcovi
  • 2-3 linguri de ulei
  • 2 gălbenușuri 
  • 150ml de zer de lapte (în mod tradițional se folosește zer, însă poate fi înlocuit cu smântână pentru gătit)
  • o legatură mare de mărar
  • sare
  • ardei iute (opțional)

?Etape preparare storceag

Pregătim peștele pentru storceag

  • Curătăm carnea cu un cutit de lemn, mai ales la morun.
  • Feliile vor fi de 2 cm și vor fi tăiate vertical, printre discurile osoase.
  • Sărăm carnea din belug.
Pregatirea sturionului prin sectiuni verticale de 2 cm grosime storceag
Pregatirea sturionului prin sectiuni verticale de 2 cm grosime storceag-Sursa- Adi Hadean

Începem pregătirea zarzavatului:

  • Se pune la fiert in aproximativ 2.5-3 litri de apă, alături de o ceapă curațată și un pic de sare, timp de aproximativ 15 minute, până dă în clocot.
  • Punem zarzavatul in apa si lasam sa fiarba, pana cand se inmoaie, cam 15 minute.
  • Dupa ce s-a fiert zarzavatul, adaugam si cartofii. Mai sunt 15 minute necesare pentru pătrunderea cartofilor.
  • Separat, pregătim gălbenușurile împreună cu zerul si mărarul tocat mărunt.
  • Lasam totul sa fiarba timp de alte 10 minute.
  • Savurăm !
Storceag de peste cu lemne facut in aer liber de echipa de excursii delta nearchus NauticTour mahmudia 3
Storceag de peste cu lemne facut in aer liber de echipa de excursii delta nearchus NauticTour mahmudia 3

Galerie cu storceag la restaurantul nostru din Delta Dunarii

La Restaurantul Nearchus NauticTour poti savura cel mai bun storceag din Delta Dunarii..

Poate exagerăm, dar faptul că avem turisti ce vin an de an în Delta Dunarii este dovada vie că facem această rețetă bine…și cum avem numai recenzii de 5 stele, te invităm să ne CONTACTEZI și o să vezi cu limba ta ce înseamnă storceagul savurat in aer liber, in restaurantul nostru.

Cum se serveste ciorba de peste, storceag?

Cu otet si cu

Reteta de storceag reinterpretată de bucătari profesionisti

Storceag după Gina Burdea
Storceag -ul în varianta lui Adi Hadean

Dacă vrei să citești varianta lui Adi Hadean, apasă AICI și o să vezi că se apropie mult față de reteta adevărată.

Storceag-ul după Chef Scărlătescu

Te interesează să vezi cum chef Scarlatescu a interpretat această retetă de storceag?

Lasă-ne un comentariu si vom completa acest articol.

De asemenea, nu uita să ne contactezi folosind pagina noastră de CONTACT dacă vrei mai multe informatii despre excursii in Delta Dunarii!

Trasee Nautica Tour Plimbari cu barca in Delta Dunarii
Trasee Nautica Tour Plimbari cu barca in Delta Dunarii
0760 474 738
Translate »